Jangsookwan.be

Hapkido (합기도)is een vrij jonge Koreaanse zelfverdedigingskunst die ontstaan is uit een mix van diverse traditionele Koreaanse krijgskunsten maar ook met stevige wortels in het Japanse Daito Ryu Aiki Jujutsu, waaruit ook Aikido voortgekomen is. Hapkido is een fysieke vorm met spectaculaire trappen, stoten, gewrichtsklemmen en de nodige valoefeningen.

Belangrijker dan alleen maar het leren van een flink arsenaal technieken is het aanleren van een duidelijke strategie. Hoewel hapkido ook aanvallende technieken kent, ligt de nadruk vooral op verdediging. In Hapkido wordt geleerd de aanval te ontwijken en de eigen positie te verbeteren. Vanuit deze positie wordt de tegenstander uit evenwicht gebracht om zo één van de technieken wordt toegepast.

 

De Hapkido Stijl van de International Hapkido Federation werd ontwikkeld door Grootmeester Myung Jae Nam.

 

IHF Hapkido:

Hieronder volgt een korte beschrijving van de belangrijkste onderdelen waaruit het IHF Hapkido bestaat:

 

1.Dan Jon Ho Hup

Abdominaal ademhalen waarbij men de innerlijke kracht en levensenergie verhoogt.

 

2.Nak Bup

Valoefeningen

 

3.Bal Chagi

Trappen

 

4. Kwon Beop

Zijn slag en stoot technieken. Men kan Kwon Beop onderverdelen in Dan Shik Kwon Beop en Chun Hwan Kwon Beop. Dan Shik Kwon Beop zijn enkelvoudige technieken die meestal getraind worden door kupgraden.

Chun Hwan Kwon Beop is technisch veel moeilijker en zijn gecombineerde technieken waarbij men steeds cirkelvormige bewegingen maakt. Hierdoor worden de technieken snel en vloeiend achter elkaar uitgevoerd waarbij ze heel effectief worden en een grote impact hebben. Deze vorm van Kwon Beop wordt meestal beoefend door dangraden.

 

5. Kyok Ki Do Beop

Alle Hapkido technieken worden toegepast in het vrije gevecht. Hier zijn bijna geen regels vermits Hapkido geen competitiesport is. 

Kyok Ki Do Beop kan echter ook beoefend worden onder de vorm van een demonstratief gevecht waarbij men zelfverdediging tegen één of meerdere tegenstanders toont.

 

6. Ho Shin Do Beop

Lagere kupgraden leren bevrijdingen (Paegi), slag-en stoottechnieken (chigi bup), en klemmen (kokki) toepassen op een tegenstander die je vastgrijpt bij de polsen en kledij). Op een volgend niveau leert men zich verdedigen tegen een aanvaller die wil slaan of stoten, trappen en aanvallen met een mes.

Bij Ho Shin Do Bup maken we gebruik van klemmen op gewrichten, werptechnieken, hoge en lage trappen, drukpunttechnieken,… .

 

7. Byung Sul Do Beop

Wapentraining

 

8. Ki Hap Do Beop

Bij Ki Hap Do Beop demonstreert men de innerlijke kracht, maar ook de enorme krachten die kunnen vrijkomen als een techniek perfect wordt uitgevoerd. Meestal worden er stenen, dakpannen, en houten planken gebruikt.

 

9. Hwal Beop

Hwal Beop is drukpuntmassage en het corrigeren van het beendergestel bij kwetsuren opgelopen tijdens de training. Hwal Beop kan echter ook toegepast worden op mensen die geen Hapkido beoefenen om hun gezondheid te bevorderen. Nek en rugklachten kunnen b.v. verholpen worden. Bewusteloze personen kunnen terug tot bewustzijn gebracht worden.